boek_vogel_btn
Luc Vandermosten (1982 - )

Luc Vandermosten werd geboren in een zeer muzikale Huldenbergse familie op 16 mei 1956.

Luc Vandermosten werd geboren in een zeer muzikale Huldenbergse familie op 16 mei 1956. Hij studeerde af aan het Sint-Thomasinstituut te Brussel als regent Nederlands, Engels en Economische Wetenschappen en was leraar Nederlands, Engels, Muzikale Opvoeding en graadcoördinator aan het Lutgardiscollege te Oudergem. Sedert zijn pensionering in 2014 is hij lid van het schoolbestuur van de Lutgardisscholen Brussel.

Luc studeerde achtereenvolgens trompet en cornet aan de Franstalige Académie de musique van Watermael-Bosvoorde en behaalde voor beide instrumenten de regeringsmedaille. Hij nam ook deel aan de Nationale Muziekwedstrijd Pro Civitate.
Na zijn legerdienst combineerde hij een deeltijdse lesopdracht met studies notenleer, trompet en muziekgeschiedenis aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Gent.

In 1998 trok hij naar de muziekacademie van Meise en legde er achtereenvolgens de eindproeven af van trombone, bastrombone en euphonium. Hij was er ook lid van het negenkoppig volwassenensemble Tromboni Accademici.

Vanaf de leeftijd van 9 jaar speelde hij bugel en daarna trompet bij de Koninklijke Fanfare De Ware Vrienden te Huldenberg, eerst o.l.v Jef Demey en daarna Jos Aertgeerts. Op 18-jarige leeftijd leidde hij het jeugdorkest en sedert 1981 dirigeert hij de fanfare en momenteel de spin-off Catena.
Ondertussen dirigeerde hij ook enkele jaren de Koninklijke Fanfare De Dijlegalm van Sint-Joris-Weert.
Sedert 1982 zwaait hij de dirigeerstok van de Koninklijke Fanfare Sint-Rochus te Eizer. Tot in 1997 nam hij er ook mee de jeugdwerking onder zijn hoede.

In 2016 vroeg hij Esther-Ellen Van der Veen, muzikante bij De Ware Vrienden, om te komen helpen bij de jeugdwerking van Sint-Rochus en ondertussen vormt ze nu ook een dirigeertandem met hem.

Van 1977 tot 1988 was hij Principal Cornet bij de Brussels Genuine Brass Band o.l.v Julien Vannetelbosch. Hij werd ook veel gevraagd als vervanger of versterker van verschillende muziekgroepen. Het opluisteren van huwelijksvieringen met trompet en orgel was jarenlang één van zijn geliefkoosde bezigheden.

Momenteel bespeelt hij de bastuba bij het Koperensemble Bravoer, eerst o.l.v Roger Derongé en nu Thomas Roelants.

Sinds 1978 is hij één van de vaste orgelisten van de parochiekerk van Huldenberg en leidt er ook het orkestje bij de gezinsvieringen. Van 1977 tot 1986 was hij tijdens de zomervakanties actief als stageleider bij Engelse taalkampen in Engeland, Schotland en Amerika (San Francisco en New York).
In 1986 was hij medestichter en organisator van de vzw Muzikamp, een organisatie die vakantiestages muziek organiseert en tot op heden op een 300-tal deelnemers per jaar kan rekenen. Na 36 gedreven jaren werd Muzikamp in 2022 overgedragen aan een nieuw bestuur.

Als blijk van erkentelijkheid voor bewezen diensten in het onderwijs verleende koning Filip hem in 2016 het ereteken van “Ridder in de Leopoldsorde”.