fanfare

De Dirigenten

Luc Vandermosten

Sjef
Luc Vandermosten werd geboren in een zeer muzikale Huldenbergse familie op 16 mei 1956. Hij studeerde af aan het Sint-Thomasinstituut te Brussel als regent Nederlands, Engels en Economische Wetenschappen en was leraar Nederlands, Engels, Muzikale Opvoeding en graadcoördinator aan het Lutgardiscollege te Oudergem. Sedert zijn pensionering in 2014 is hij lid van het schoolbestuur van de Lutgardisscholen Brussel.

Luc studeerde achtereenvolgens trompet en cornet aan de Franstalige Académie de musique van Watermael-Bosvoorde en behaalde voor beide instrumenten de regeringsmedaille. Hij nam ook deel aan de Nationale Muziekwedstrijd Pro Civitate. Na zijn legerdienst combineerde hij een deeltijdse lesopdracht met studies notenleer, trompet en muziekgeschiedenis aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Gent.

In 1998 trok hij naar de muziekacademie van Meise en legde er achtereenvolgens de eindproeven af van trombone, bastrombone en euphonium. Hij was er ook lid van het negenkoppig volwassenensemble Tromboni Accademici.

Vanaf de leeftijd van 9 jaar speelde hij bugel en daarna trompet bij de Koninklijke Fanfare De Ware Vrienden te Huldenberg, eerst o.l.v Jef Demey en daarna Jos Aertgeerts. Op 18-jarige leeftijd leidde hij het jeugdorkest en sedert 1981 dirigeert hij de fanfare en momenteel de spin-off Catena. Ondertussen dirigeerde hij ook enkele jaren de Koninklijke Fanfare De Dijlegalm van Sint-Joris-Weert. Sedert 1982 zwaait hij de dirigeerstok van de Koninklijke Fanfare Sint-Rochus te Eizer. Tot in 1997 nam hij er ook mee de jeugdwerking onder zijn hoede.

In 2016 vroeg hij Esther-Ellen Van der Veen, muzikante bij De Ware Vrienden, om te komen helpen bij de jeugdwerking van Sint-Rochus en ondertussen vormt ze nu ook een dirigeertandem met hem.

Van 1977 tot 1988 was hij Principal Cornet bij de Brussels Genuine Brass Band o.l.v Julien Vannetelbosch. Hij werd ook veel gevraagd als vervanger of versterker van verschillende muziekgroepen. Het opluisteren van huwelijksvieringen met trompet en orgel was jarenlang één van zijn geliefkoosde bezigheden.

Momenteel bespeelt hij de bastuba bij het Koperensemble Bravoer, eerst o.l.v Roger Derongé en nu Thomas Roelants.

Sinds 1978 is hij één van de vaste orgelisten van de parochiekerk van Huldenberg en leidt er ook het orkestje bij de gezinsvieringen. Van 1977 tot 1986 was hij tijdens de zomervakanties actief als stageleider bij Engelse taalkampen in Engeland, Schotland en Amerika (San Francisco en New York). In 1986 was hij medestichter en organisator van de vzw Muzikamp, een organisatie die vakantiestages muziek organiseert en tot op heden op een 300-tal deelnemers per jaar kan rekenen. Na 36 gedreven jaren werd Muzikamp in 2022 overgedragen aan een nieuw bestuur.

Als blijk van erkentelijkheid voor bewezen diensten in het onderwijs verleende koning Filip hem in 2016 het ereteken van “Ridder in de Leopoldsorde”.

Esther-Ellen van der Veen

Esther-Ellen
Esther-Ellen van der Veen werd geboren op 12 augustus 1992. Haar ouders waren om beroepsredenen van Nederland verhuisd naar België. Ze woonden eerst in Overijse maar daarna vestigden ze zich in Huldenberg.

De muziekmicrobe had haar reeds vroeg te pakken. Op 6-jarige leeftijd begon ze muziek te leren en startte ze met dwarsfluitlessen en nadien ook piano. Ze studeerde Latijn-Wiskunde aan het Sint-Martinuscollege te Overijse (SMO) en na haar humaniora koos ze resoluut voor een muzikale opleiding en carrière. In 2010 startte ze die opleiding aan het LUCA School of Arts (toen nog het Lemmensinstuut)

In 2011 richtte ze samen met Annelies De Dauw, Hannelore Bollen en Liesbet Vanherk het fluitkwartet 4beauforte op. Dit kwartet behaalde meermaals een podiumplaats bij internationale wedstrijden (G.H. Luxemburg, Slovenië en Italië). De fluitisten spelen naast gewone concerten ook kindervoorstellingen.

Ze startte ook Lotes Music, een piano-fluitduet met Charlotte Bary. Zij focussen sinds 2016 vooral op het Tintelconcert, een voorstelling die ontstaan is in samenwerking met Centrum Ganspoel, een centrum voor mensen met een meervoudige beperking.

Esther-Ellen begon met lesgeven bij verschillende muziekateliers, harmonieën en academies. Tevens werd ze ook leerkracht bij de zomerkampen van Muzikamp (muzikale zomerstage).

In 2015 beëindigde ze haar 5-jarige opleiding als Master in de Muziek (dwarsfluit). Ondertussen studeerde ze ook enkele jaren traverso (barokfluit) en volgde ze meerdere masterclasses. Ze trad als soliste op bij het kamerorkest Chapelle de Lorraine en ze speelde ook meermaals met Panta Rei.

In 2016 behaalde ze haar lerarenopleiding aan de LUCA school of Arts en volgde ze één jaar directie (dirigentenopleiding) aan de academie van Meise.

In 2018 startte ze haar studies Musicologie aan de KULeuven en liep ze stage bij Opera Ballet Vlaanderen. Ze richtte Orffhuis op, een muzisch atelier voor kleuters (1 e t.e.m. 3 e kleuterklas) in Sint- Agatha-Rode.

In 2022 nam ze samen met 4 anderen de VZW Muzikamp over, een vereniging die muzikale zomerkampen organiseert voor jongeren.

Naast haar interesse voor muziek heeft Esther-Ellen ook nog een passie voor dansen. Ze startte al heel jong met prédans en sindsdien is ze niet meer gestopt met ballet. Tevens heeft ze jaren jazzballet en pointes gevolgd, aangevuld met losse dansworkshops in verschillende stijlen. Vanaf 2010 danst ze bij ChoreoAtelier (oorspronkelijk Het Danshuis), een bescheiden en eigenzinning dansgezelschap onder leiding van Karen Pauwels. In hetzelfde jaar startte ze ook haar fitnessopleidingen.

Haar verhaal bij Sint-Rochus startte in 2016 toen Luc Vandermosten haar vroeg om in Eizer mee te helpen aan de jeugdwerking bij de fanfare. Het jaar nadien werd ze ook co-dirigent en bleef ze verder het jeugdorkest enthousiast maken over samen muziek spelen.