fanfare

De Dirigent

Een fragment uit 125 jaar Koninklijke Fanfare Sint-Rochus

Sjef


Luc Vandermosten werd geboren in een zeer muzikale Huldenbergse familie op 16 mei 1956. Samen met zijn vader en zijn broer is hij lid van de Huldenbergse fanfare De Ware Vrienden ("De Keet").

Op 10-jarige leeftijd werd hij door de toenmalige dirigent van "De Ware Vrienden" Jef Demey, meegenomen naar de muziekschool in Bosvoorde, waar hij zijn eerste lessen notenleer mocht volgen. Tijdens zijn humaniora volgde hij verder muziekschool en leerde trompet en later cornet spelen. Hij haalde een regeringsmedaille voor beide instrumenten, en werd laureaat van de Pro Civitate wedstrijd.

Op 18-jarige leeftijd werd hij dan dirigent van het jeugdorkest van zijn fanfare.
Ondanks zijn voorliefde voor muziek wou hij toch absoluut in het onderwijs gaan. Hij behaalde het diploma regentaat Nederlands-Engels-Economie. Vanaf het begin der jaren '80 ging hij naar het conservatorium in Brussel. Hij combineerde dit met een part-time job als leraar Nederlands-Engels en muziek in het Lutgardiscollege te Oudergem, waar hij nu nog steeds les geeft. Hij studeerde ook twee jaar muziekgeschiedenis aan het conservatorium te Gent. Sinds 1986 organiseert hij muziekkampen voor jongeren.

In 1981 werd Luc gevraagd om dirigent van De Ware Vrienden te worden. Ongeveer tezelfdertijd had de fanfare De Dijlegalm van Sint-Joris-Weert hem als dirigent aangesteld. Hij zou daar tot in 1984 blijven.

Op 18 mei 1982 kwam Sint Rochus aankloppen, en zo werd Luc dirigent van drie fanfares tegelijk.

Van 1978 tot 1988 was Luc Vandermosten solo cornettist in de Brusselse Genuine Brassband onder leiding van Julien Vannetelbosch.

In '98 is Luc terug naar de muziekschool gegaan, ditmaal deze van Meise, om er schuiftrombone te leren. Momenteel maakt hij deel uit van de Trombone Academici, een groep van volwassen leerlingen van twee muziekscholen die samen musiceren.

Nu is Luc een alomgekend en geƫerd dirigent die het gezicht van de fanfare anno 1999 meer dan wie ook bepaalt...